Kolme kesäistä rosécocktailia

Kaupallinen yhteistyö Roseekellari ja Asennemedia

Juhannus on ihan kulman takana! Vietämme sen tänä vuonna Lapissa ja saamme seuraa muutamista ystävistä, sillä tarkoitus on pitää pienet juhlat. Ei mitään muodollista, vaan pienet ja rennot juhannuskemut. Pistetään yhdessä pöytä koreaksi, grillataan, saunotaan. Juhannussoittolista on vielä tekemättä, mutta ehkei sitä muutenkaan tarvita, kollektiivinen Spotify-disko ajaa saman asian.

Jos säät suosivat, katamme juhannuspöydän pihalle kukkivien syreenien keskelle: kannamme pikkupöydän tilalle ladosta jonkun isomman ja pistämme ympärille penkit. Suunnittelen, että kokoamme hyttyssavuista noitapiirin, jonka keskellä saamme nauttia yöttömästä yöstä tulematta syödyksi elävältä.

Mutta pääasiallisesti ajattelin vastaanottaa juhannuksen rottinkituolissa istuskellen ja nauttia siitä, että saa vain olla.

Kaupassa täytyy vielä piipahtaa, mutta juomatarjoilua olen ehtinyt jo vähän suunnitella. Olen viime aikoina inspiroitunut matala-alkoholisista viinicocktaileista, jotka ovat rantautumassa kovaa vauhtia maailmalta Suomeen. Viineihin suhtaudutaan joskus Suomessa vähän ryppyotsaisesti, mutta ihan suotta. Kevyistä viineistä saa ihania ja huolettomia (ja tällä hetkellä erittäin trendikkäitä) cocktaileja, jotka vilvoittavat kesähelteellä, sopivat täydellisesti seurusteluun eivätkä pääse yllättämään illanvieton aikana alkoholipitoisuudellaan.

Selasin ideoidessani Roseekellaria, jonne on koottu paljon ideoita, inspiraatiota ja tietoa rośeviinistä, tuosta täydellisestä kesäjuomasta. Itsehän tosin nautin roséviinistäni ympäri vuoden – vaaleanpunaiset kuohuvat sopivat ihanasti loppuvuoden juhlasesonkiin. Yksi jokakesäisistä suosikeistani, Brovence Organic Rosé, löytyy Roseekellarista myös.

Mennäänpä ohjeisiin! Poimin Roseekellarin viinilistasta useamman viinin, jotka toimivat ihanasti cocktaileissa – ja toki niitä muitakin voi käyttää ihan oman maun mukaan. Ohjeet ovat nopeita ja helppoja, et tarvitse erikoisvälineitä etkä erikoistaitoja.

Kaikkein tärkeintä on, että viini on kunnolla jäähdytetty ennen kuin kokoat drinkkisi – sujauta pullo siis kylmään hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Suosittelen myös jääpaloja! Jos epäilet, että ne ehtivät sulata ennen kuin juoma on nautittu, voit estää juoman vesittymisen tekemällä jääpalat jostain juoman ainesosasta. Silkkaa neroutta, joka vaatii toki vähän ennakointia.

Näyttävyyttä tarjoiluun saa halutessaan helposti rosmariinin tai mintun oksilla, marjoilla, viipaloiduilla hedelmillä ja syötävillä kukilla. Jos ei jaksa koko illan sekoitella juomia, voi taikoa pelkät alkumaljat ja siirtyä sen jälkeen nauttimaan viinistä sellaisenaan.

ROSÉ SPRITZER ✖

1/2 kuohuvaa roséviiniä
1/2 ruusulimonadia
tuoretta minttua
vadelmia tai karhunvatukoita
jäitä

Virkistävä spritzer on helppo tehdä isommallekin porukalle. Ripottele matalien lasien pohjalle tuoreita mintunlehtiä ja murskaa niitä vähän, jotta ne päästävät huumavan arominsa valloilleen. Nostele päälle jäitä ja tuoreita marjoja (käytin itse vadelmia). Kaada päälle kuohuviiniä ja viimeistele ruusulimonadilla. Sekoitussuhdetta voi soveltaa mielensä mukaan, itse tykkään pistää puolet ja puolet. Ruusulimonadia myydään hyvinvarustelluissa ruokakaupoissa ja marketeissa.

Käytin tähän cocktailiin ranskalaista rosékuohuvaa nimeltä Fleurs de Prairie Sparkling Rosé BrutFleurs de prairie tarkoittaa villikukkia, niitä kiemurtelee superkauniissa pullossakin. Hedelmäinen viini on hyvää sellaisenaankin ja pullosta saa ihanan kynttilänjalan sitten kun se on tyhjennetty.

30-luvun Italiassa syntynyt bellini on yksinkertainen ja elegantti cocktail, joka tehdään proseccosta ja jäähdytetystä persikkapureesta. Bellini sopii täydellisesti brunsseihin ja kuumiin kesäpäiviin, ja ystäväpiirissä onkin tehty siitä vuosien varrella monenlaisia variaatioita. Rakastan kirsikoita, joten mietiskelin voiko mennä pahasti pieleen, jos vaihdan persikan kirsikoihin ja proseccon roseeviiniin. No, ei voi! Kirsikoiden makeus vaikuttaa toki olennaisesti lopputulokseen, toiset ovat karvaampia kuin toiset. Makeutta voi halutessaan lisätä muutamalla tipalla vaniljauutetta. Maistuu takuulla Dr Pepperin ystäville.

CHERRY BELLINI ✖

2/3 kuohuvaa roséviiniä
1/3 kirsikkapureeta

Kirsikkapureeseen tarvitset:
Tuoreita kirsikoita
Sokeria
Vaniljauute
Lime

Kirsikkapureen voi tehdä etukäteen ja antaa jäähtyä jääkaapissa. Kas näin se syntyy: poista kirsikoista kivet ja nakkaa ne tehosekoittimeen (noin kourallinen per juoma). Lisää sokeria ja halutessasi muutaman tipan vaniljauutetta. Purista päälle limen mehua ja blendaa, kunnes seos on kirsikoiden kuoria myöten muuttunut tasaiseksi. Jos kuorista jää hiutaleita, voit halutessasi siivilöidä ne pois, tai tehdä kuten minä ja olla välittämättä niistä. Maista ja lisäile tarvittaessa mausteita oman maun mukaan.

Tämäkin cocktail syntyy nopeasti ja helposti myös isommalle porukalle. Sekoita jääkaapissa jäähtynyt puree ja kaada sitä lasin pohjalle, kaada päälle kuohuvaa roséviiniä. Sekoita varovasti ja tarjoile heti.

Käytin kirsikkabelliniin vanhaa italiaista tuttua nimeltä Freixenet Italian Rosé. Raikas ja hedelmäinen viini sopii paitsi sellaisenaan nautittavaksi myös monenlaisiin cocktaileihin. Kauniin pullon voi huoletta unohtaa pöydälle juomien sekoittamisen jälkeen.

Makeankirpeät verigreipit ovat kesäruokaa parhaimmillaan ja sopivat ihanasti myös juomiin, joten halusin kehittää kesäisen cocktailin niiden ympärille. Tästä itseasiassa tuli superhyvä, oma suosikkini kolmikosta! Poimin verigreipin kaveriksi kuivan sisilialaisen B.io Rosato Vino Biologico Nero d’Avola -luomuviinin, jonka marjaisessa maussa on kukkaisuutta ja sitruksisuutta.

Juoman voi pidentää omaan makuunsa sopivaksi Schweppesin Russchianilla. Rakastuin tähän ehkä jo aavistuksen retroon sitrusjuomaan aikoinaan kun työskentelin baarimikkona. Hedelmäistä, hiilihapollista juomaa myydään Alkoissa ja hyvinvarustelluissa ruokakaupoissa. Siinä on sekä karvautta että makeutta, mikä tekee siitä moniin kesäcocktaileihin sopivan.

VERIGREIPPIMIMOSA ✖

1/2 roseeviiniä
1/2 verigreipistä puristettu mehu
Schweppes Russchian
Limemehua
Jäitä

Purista ensin greipeistä mehut valmiiksi ja siivilöi hedelmälihat, jos haluat kirkkaan cocktailin (itse pidän sattumista). Nosta lasiin jäitä, kaada niiden päälle hyvin jäähdytettyä roséviiniä. Kaada mehu päälle, jatka Russchianilla oman maun mukaan ja purista päälle limeä. Koristele lasi verigreipin viipaleella ja tarjoile heti.

Hot tip! Jos pidät happamista greipeistä, valitse kaupassa tummakuorisia yksilöitä. Jos suosit mieluummin makeita, nappaa ostoskoriin vaaleampia greippejä.

Jos kaipaat vielä inspiraatiota viinivalintoihin, kurkkaa Roseekellariin – sieltä löytyy kesänviettoon vinkki jos toinenkin. Muistattehan, että Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholiaihetta ei saa kommentoida, mutta muuten sana on vapaa! Onko teillä juhannussuunnitelmia?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

11 thoughts on “Kolme kesäistä rosécocktailia

  1. Hei! Mun on aivan pakko tulla kysymään, kun pähkäilen ton Iittalan Niva lasin kokoa.. Oon netistä löytänyt näitä ihanuuksia, mutta haluaisin sen olevan juurikin tämän julkaisun lasin kokoinen, osaatko sanoa kuinka korkea lasi on ja mikä on halkaisija? :)

    • Moikka Inkeri, voi vitsi, me ollaan nyt Lapissa ja lasit ovat Helsingissä, joten en pääse tarkistamaan. Nivaa löytyy monessa koossa, meidän lasit ovat viskilasikokoa.

  2. Juhannus menee ulkona ollessa, siis jos toivottavasti paistaa aurinko niin pihalla löhöilyä, hyvää musiikkia ja tietty hyvää ruokaa ja juomaa
    Itse savustettua nieriää Nam sekä uusia perunoita ja itse tehtyjä hölskytyskurkkuja ja tietty jälkkäriksi mansikoita
    Ihanaa Juhannusta teille molemmille

  3. Herkulliset kuvat :P

    Täällä suunnitelmissa on mennä mun porukoille viettämään tupareita. Siellä varmasti tiedossa monenmoista herkkua ja hyvää seuraa. Muuten juhannus menee rauhallisissa merkeissä kohta puolivuotiaan poikani seurassa :)

  4. Terveisiä eteläisestä Ranskasta, vietämme juhannuksen tänä vuonna poikkeuksellisesti La croix Valmer-nimisessä kylässä, korkealla olevan kukkulamme päältä näkyy kimmeltävä meri. Löysimme eilen paikallisen “Citymarketin”. Sitä tarjonnan määräää….en vielä tiedä, mitä ihanuuksia on siis tarjolla juhannuksena. Ihanaa juhannusta teille <3

  5. Juhannussuunnitelma noin sama kuin teillä, aiomme pääasiassa vain olla, uusia perunoita, savukalaa, mansikoita..ei stressiä ruuasta eikä muustakaan. Ihanaa juhannusta meille kaikille!

  6. Oletteko kokeilleet ulkona Thermacell hyttyskarkotinta? Itse ostin juhannukseksi mökille mutten ole vielä testannut. Kuulemma toimii!

    • Jooo meillä on niitä parikin! Musta ne toimii vähän vaihtelevalla menestyksellä, täytyy ottaa taas käyttöön ja toivoa että tepsivät tämänkesäisiin hyttysiin :D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.